Kipar – konferencija o kreditima u švajcarskim francima

U Nikoziji je od 2. do 6. decembra održana konferencija o kreditima u švajcarskim francima u organizaciji Anglo-Helenskog i Kiparskog udruženja pravnika, na kojoj su se učesnici pobliže upoznali sa problematikom korisnika ovakvih nepovoljnih kredita. Konferenciji je prisustvovao advokat Dalibor Mrša.

Dadi

Naime, hiljade građana Bosne i Hercegovine, kao i zemalja EU i regije, podigli su kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima, a da nisu bili upoznati sa rizicima koje ovakav kreditni aranžman sa sobom nosi. Nakon što je kurs franka višestruko porastao, ovi korisnici kredita su dovedeni u položaj svojevrsnog kreditnog ropstva.

Konferenciju je organizovala Dr Katherina Aleksander-Theodotu, advokat sa kancelarijama u Velikoj Britaniji i na Kipru, sa ogromnim iskustvom sa slučajevima vezanim za švajcarskim francima. Cilj skupa je da informiše korisnike o problematici, kao i da potakne reforme bankarskog sektora na evropskom nivou kroz učešće vodećih pravnika, koji će kroz svoja izlaganja iznijeti slučajeve iz svoje prakse vezane za ovakve nepovoljne kreditne aranžmane.

Kao najznačajniji rezultat ove konferencije je organizovanje Evropskog udruženja pravnika za zaštitu potrošača, sa sjedištem u Londonu. Naša advokatska kancelarije je jedan od osnivača ovog udruženja i član njegovog glavnog odbora.

No comments yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.