Najava konferencije u Zagrebu

Side_Franak_letak_28-4-1U Zagrebu se 28. aprila održava međunarodna konferencija u organizaciji stranke Održivi razvoj Hrvatske – ORaH, pod nazivom „Potencijalne nezakonitosti u CHF kreditima – sudska praksa u Hrvatskoj, BiH i Srbiji s osvrtom na ekonomski aspekt problema“.

Na konferenciji će govoriti advokati koji zastupaju dužnike u kreditima s valutnom klauzulom CHF u sudskim procesima u regionu, a govoriće se o dosad poznatoj sudskoj praksi u njihovim državama. Biće i govora o ekonomskom aspektu problema te o prijedlozima rješenja nastalog problema sa kreditima u švajcarskim francima. Uvodnu riječ održaće dr.sc. Mirela Holy, predsjednica ORaH-a, prijedlog rješenja problema kredita u švicarskim francima predstaviće Esad Turković,mag.oec., dok će o sudskoj praksi u svojim zemljama govoriti Nicole Kwiatkovski, advokat iz Zagreba, Dalibor Mrša, advokat iz Banja Luke, Vojin Biljić, advokat iz Beograda te Tomislav Prpić, ekonomista iz Rijeke.

Franak_letak_28-4-2

Unazad nekoliko godina donose se različite sudske presude u procesima pokrenutim protiv banaka zbog sumnje u nezakonito ugovaranje kredita s valutnom klauzulom u švajcarskim francima. U Hrvatskoj je donesena pravosnažna presuda u kolektivnom sudskom procesu kojom je sedam banaka osuđeno zbog nezakonitosti kod ugovaranja načina promjene kamatnih stopa, doneseno je i nekoliko nepravosnažnih presuda u privatnim sudskim procesima s različitim sudskim rješenjima, ali i jedna pravosnažna presuda na Županijskom sudu u Splitu. U BiH je donesen čitav niz nepravosnažnih presuda kojima se kompletni ugovori u kreditima s valutnom klauzulom u CHF proglašavaju ništavnim. U Srbiji je u toku nekoliko stotina sudskih procesa, donesen je znatan broj nepravosnažnih presuda kojima se presuđuje vraćanje preplaćenih kamata dužnicima u CHF kreditima, a doneseno je i nekoliko nepravosnažnih presuda kojima se kompletni ugovori sa CHF kreditima proglašavaju ništavnim,te je doneseno i nekoliko pravomoćnih presuda.

 

No comments yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.